Cochin & Dubai UAE

Common Digital Marketing Interview Questions

Digital Marketing Interview Questions and Answers

Common Digital Marketing Interview Questions and Answers

1. Mention some of the essential elements of digital marketing or the activities used to promote digital marketing?

Ans:-
  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing
  • Email Marketing
  • Content Marketing

2. Explain what digital marketing is.

Ans:- Digital marketing is the process of marketing your product and services on the Internet and online-based digital technologies. Market with digital channels such as search engines, social media, email, and other websites to connect the right customers.

3. Name some useful digital marketing tools.

Ans:-
  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • AdExpresso
  • Buffer App
  • MailChimp

4. How do you categorize digital marketing?

Ans:- 2 main categories of digital marketing: Inbound uses multiple platforms to educate customers about the company's operations. There a company starts a conversation and sends a message to the audience. OutBound is where customers find you when they need them and reach out to potential clients.

5. What is SEO?

Ans:- SEO stands for Search Engine Optimization, which is training to increase the amount and quality of traffic to your website through organic search engine results. When you type a query in a search engine, it looks through all the pages in its index and tries to give you the most relevant results.

6. What is PPC? How important is this in digital marketing?

Ans:- PPC stands for Pay Per Per Click, PPC is the amount paid per click using Internet Marketing Advertising or Search Engine Optimization. It only charges when a user actually clicks on their ads.

7. What are on-page and off-page optimization?

Ans:- On-page SEO focuses on optimizing parts of your website in terms of your controlled page title, meta, keywords, page speed, etc ... Off-page SEO focuses on increasing the authority of your domain by creating content and getting backlinks from other websites.

8.Explain Google Adwords.

Ans:- Google Ads is an online advertising platform owned and operated by Google. It helps you target the right people at the right time with the right advertising. Each ad group returns different ad texts based on the type of keyword a user can type into Google's search engine. Google AdWords are search engine marketing strategies to generate more traffic and leads.

9. How to do keyword analysis? Which keywords do you choose?

Ans:- Keywords are the ideas and topics that define your content. In the case of SEO, they are the words and styles that search engines use. The best search engine rankings with targeted keyword style will usually give your site a high conversion rate. Moss Keyword Explorer and Google Keyword Planner are the most commonly used keyword tools for finding target keywords for your webpage.

10. What are the names of some digital marketing channels?

Ans:-
  • Affiliated Marketing
  • Display Marketing
  • Email Marketing
  • Search Marketing
  • Social Marketing
  • Social Media
  • Social Networking
  • Online PR and
  • Video Advertising
JOIN NOW